Cover Image

Komedia Hyjnore, Dante Aligeri - Analize Letrare dhe Koment - Matura Shteterore 2024

Stafi i PortaliStudentor.al Stafi i PortaliStudentor.al
20 November, 2022
Përditësuar më: March 12, 2024, 3:19 a.m.

Komedia Hyjnore, Dante Aligeri - Analize Letrare dhe Koment - Matura Shteterore 2024. Kjo eshte analiza letrare e vepres Komedia Hyjnore, Dante Aligeri. Kjo analize letrare i vjen ne ndihme te gjithe maturanteve te matures shteterore 2024. Ne kete analize letrare dhe koment ne do te eksplorojme informacion mbi autorin, Dante Aligeri, dhe do te shtjellojme pikat kryesore qe duhet te dini per vepren Komedia Hyjnore. 

Informacion mbi autorin, Dante Aligeri

Dante Alighieri është një poet dhe autor/publicist i huaj. Lindi ne Maj te vitit 1265 ne Firence dhe vdiq ne Ravena ne vitin 1321. Dante Alighieri ishte poet, shkrimtar dhe politikan italian. Konsidrohet si poeti më i madh i Italisë. Pati një jetë shumë të mundimshme, vdiq në ekzil larg nga qyteti i tij i lindjes. Dantja është autori i Komedisë Hyjnore (Divina Commedia), e cila merret si kryevepër, si antonomasi e letërsisë të të gjitha kohrave. 

...
Kurs përgatitor online për provimin e gjuhës shqipe dhe letërsisë

Dëshiron të marrësh 10.00 në provimin e gjuhë-letërsisë? Kursi jonë online do të ndihmojë të arrish rezultate maksimale!

Na shkruaj në WhatsApp
4750 3500 Lekë
-26% ZBRITJE, KURSE 1250 LEKË

F. Ismaili

Kete kurs e vlersoj me noten 5. Ka mjaftueshem informacione per pergatitjen e matures. Shpjegimi nuk eshte i shpejte dhe eshte i kuptueshem. Shpjegohet cdo detaj , gje qe e ndihmon maturantin te kete avantazh. Faleminderit per kete kurs!

Elisa Allidri

Perse nuk kemi teze te zgjidhur nga vitet e kaluara si ne Biologji?

Karakteristikat e Komedise Hyjnore te Dante Aligerit

Komedia Hyjnore perbehet nga tre kantina:

- Ferri
- Purgatori
- Parajsa

Secila nga keto ka 33 kenge + 1 kenge hyrese, te cilat bejne 100 kenge ne total.

Struktura mbeshtetet tek numri 3, i cili ka simbolike biblike:

- Tri pjese
- Tri personazhe kryesore
- 33 kenge
- Strofa tercina (Virtyti, dituria, fuqia)

Analize dhe koment letrar mbi vepren Komedia Hyjnore, Dante Aligeri

Struktura e Ferrit

Struktura e ferrit eshte e nderlikuar. Ajo ndahet ne zona, nenzona, breza, lugje, etj. Struktura e ferrit eshte ne formen e nje koni te permbysur.

Figura me e rendesishme eshte SIMBOLI. 

- Virgjili eshte simboli i dijes dhe urtesise njerezore
- Dantja simbolizon aventuren dhe shpresen e njeriut
- Beatricja eshte simboli i urtesise qiellore
- Pantera eshte simboli i epsheve njerezore
- Ulkonja eshte simboli i lakmise
- Luani eshte simboli i krenarise dhe dhunes
Kjo poeme nuk ka nje subjekt te mirefillte dhe ne te rrefehet nje udhetim imagjinar i poetit. Ne te shoqerohen perjetime dhe emocione qe shfaqen para pamjeve apo imazheve te ndryshme. Dantja shoqerohet nga Virgjili ne udhetimin e tij ne ferr.

Te dhena rreth Komedise Hyjnore te Dante Aligerit

Poema eshte me varg 11-rrokesh dhe me strofe tercine, me rime qe i jep mundesine qe cdo strofe te veproje si nje element me vete brenda poemes. Vargu 1 rimon me vargun 3. Vargu 2 rimon me vargun 1 te tercines pasardhese.

Rima danteske ka funksion filozofik:

- Shpreh lidhjen dhe vazhdimesine e jetes natyrore dhe jetes se persorur. Ajo eshte poeme alegorike ku Dantja kerkon te percjelle mesazhe universale (morali, etika, filozofia, politika, besimi).

Ferri eshte kantika me e bukur dhe me njerezore. Njerezit vuajne per te njejtat faje qe njerezit e sotem vazhdojne t'i perserisin. Stili i pershkrimit eshte me ton tragjik dhe te ashper.

Personazhet e poemes:

1 - Personazhe reale-historike
2 - Personazhe mitologjike
3 - Personazhe biblike

image
Ju nuk keni nje llogari
Regjistrohu ose Hyr